عکاسی از طبیعت و عکاسی انتزاعی از جمله سبک‌های پرطرفدار و خاص دنیای عکاسی هستند که هر کدام در بین اهالی عکاسی طرفداران خاص خود را دارا می‌باشد. در واقع عکاسی هنری است بسیار بزرگ و زیبا که از ژانرها، سبک‌ها و متدهای فراوانی تشکیل شده است. در سلسله مقالات عکاسی به زبان ساده مگ مد لایف، قصد ما آموزش برخی نکات ویژه و کلیدی است که با استفاده از آن‌ها بتوانید عکس‌های حرفه‌ای تر و خاص‌تری را شکار کنید.

در این مقاله ضمن معرفی مختصری درباره عکاسی انتزاعی، 7 نکته طلایی و کاربردی را در خصوص ترکیب عکاسی طبیعت و انتزاعی بیان خواهیم کرد. پس لطفا با تیم مجله مگ مد لایف همراه باشید.

عکس انتزاعی از آب
عکس از پوریا نجفی شیوا

عکاسی انتزاعی و یا عکاسی آبستره به چه معنا است؟

به زبان خیلی ساده و خودمانی، عکاسی انتزاعی متفاوت دیدن و متفاوت عکاسی کردن از اشیا و سوژه‌ها است، جوری که فرد بیننده در اولین نگاه خود به عکس متوجه سوژه نشده و تصویر کاملا خلاقانه و جدیدی را فراتر از سوژه و شی مشاهده کند. در واقع آبستره یا انتزاعی به معنای موردی است که کاملا ساخته و پرداخته ذهن هنرمند است و به نوعی در مقابل واقعیت و حقیقت قرار می‌گیرد.

برای بهتر مشخص شدن عکاسی آبستره به عکس‌های زیر دقت کنید و سعی کنید که کشف نمایید عکاس چگونه آن‌ها را ثبت کرده است؟

عکس آبستره از صحرا
عکس از aaron reed ,shadow stories
عکس آستره از کویر
عکس از: aaron reed, falling to pieces

بررسی دو عکس بالا:

همان طور که مشاهده می‌فرمایید دو عکس بالا که از صحرا و کویر گرفته شده‌اند انتزاعی بوده و در نگاه اول شخص بیننده نمیتواند به درستی پی به ماهیت آن ببرد. البته در این دو عکس تا حدودی مشخص است که سوژه عکاس صحرا است اما در موارد پیشرفته‌تر و عمیق‌تر شناسایی این مورد کاملا سخت و حتی غیر ممکن است.

عکاسی انتزاعی از طبیعت یعنی چه؟

پس از روشن شدن مفهوم انتزاعی و عکاسی آبستره، به سراغ ترکیب این تکنیک با عکاسی طبیعت می‌رویم. در واقع از عکاسی آبستره در سبک‌های متفاوت از عکاسی می‌توان بهره جست و از آن‌ها تصاویر جادویی و هنری زیبایی خلق کرد که یکی از این سبک‌ها به ترکیب انتزاعی و طبیعت منجر می‌شود.

فرض کنید که در مقابل یک کوه یخ آبی رنگ در قطب جنوب قرار دارید، در این حالت می‌توانید با فاصله گرفتن از کوه یخ از کلیت آن عکس گرفته و منظره طبیعی و کامل کوه یخ را ثبت کنید. حال تصور کنید که با سبک انتزاعی بخواهیم همان کوه یخ را تصویر کنیم، در این حالت می‌توانیم به خطوط آبی رنگ و ترک‌های  واقع در کوه یخ دقت کرده و حالتی خاص را در آن‌ها پیدا کنیم و با نزدیک شدن به سوژه طوری عکاسی کنیم که افرادی که عکس ما را مشاهده می‌کنند تنها یک سری خطوط زیبای آبی رنگ مشاهده کنند و در نگاه اول متوجه کوه یخ نشوند. در این حالت موفق شده‌ایم که عکس آبستره از منظره و شی طبیعی ثبت کنیم.

عکس آبستره از کوه یخ
عکس از: aaron reed, blue thunder

7 نکته طلایی برای عکاسی انتزاعی از طبیعت:

  • استفاده از لنز تله
  • تداخل همزمان سایه و نور
  • سرعت شاتر و آب روان
  • تغییر سرعت شاتر
  • دبل اکسپوژر
  • عکاسی از فاصله خیلی دور و یا خیلی نزدیک
  • جستجوی جزئیات

استفاده از لنز تله در عکاسی انتزاعی از طبیعت:

در صورتی که علاوه بر لنز اصلی دوربین، از لنزهای دیگری همچون ماکرو و تله استفاده می‌کنید در عکاسی انتزاعی از طبیعت نیز می‌توانید از آن‌ها بهره ببرید. لنز تله خود را به دوربین متصل کرده و با آن روی جزئیاتی که در طبیعت وجود دارند متمرکز شده و منظره ناب را پیدا کنید. در این حالت خواهید دید که چه تصاویر بکری منتظر شما هستند.

تداخل نور و سایه در عکاسی آبستره از طبیعت:

فرض کنید در کویر و صحرایی هستید که نور بسیار زیادی در آن وجود دارد که در این شرایط طبیعتا در کنار بالا و بلندی‌های شن‌های کویر خطوط سایه شکل می‌گیرد. یا فرض کنید در یک منطقه برفی و یخی، نور خورشید و برف و یخ، فسمت‌های روشن و تیره را در کنار هم پدید آورده باشند. در این موارد می‌توانید عکس‌های انتزاعی بسیار زیبایی را عکاسی کنید.

سرعت شاتر و آب روان:

سرعت شاتر دوربین خود را در بین عددهای پایین مثل 1 تا 2 قرار دهید و با آن از آب رودخانه و یا آب‌های جاری عکاسی کنید. نتیجه را خود مشاهده خواهید کرد.

عکس آبستره از درخت و جنگل
عکس از: aaron reed, brushed

تغییر سرعت شاتر:

با پایین آوردن سرعت شاتر و حرکت از عمد دوربین به جهات مختلف ( در حین عکاسی ) و اجرای تکنیک پنینگ و یا تکنیک ICM  تصویر آبستره از طبیعت، بسیار زیبا می‌شوند. البته گاها این روش نیار به تجربه زیادی دارد.

دبل اکسپوژر در عکاسی انتزاعی:

اگر دوربین شما از ویژگی دبل اکسپوژر بهره‌مند است از آن در عکاسی طبیعت/انتزاعی بهره ببرید. در واقع با استفاده از این ویژگی می‌توان دو عکس را از یک سوژه گرفت و آن دو را به نحوی روی هم قرار داد و با هم ترکیب کرد. در چنین حالتی عکس نهایی حالتی انتزاعی به خود می‌گیرد.

عکاسی از فاصله خیلی دور و خیلی نزدیک:

در این دو حالت پرسپکتیوهای مختلف را آزمون و خطا کنید و تصویر انتزاعی جدیدی را به وجود آورید

جستجوی جزئیات:

به مثال کوه یخ برگردیم. در آن جا توانستیم با دیدن جزئی‌ترین موارد از یک منظره کلی و البته زیبا چشم‌پوشی کنیم و با دیدن جزئیات ناب آن، عکس انتزاعی ثبت کنیم.

در آخر اگر به عکاسی آبستره علاقه‌مند هستید و تجربه نابی را از آن در اختیار دارید، خوشحال خواهیم شد که آن را با ما و همراهان مگ مد لایف در میان بگذارید.

به قلم پوریا نجفی شیوا