برای ایجاد یک قطعه زیبا جواهر بایستی مراحلی به ترتیب طی شوند که در این مقاله از مجله تخصصی طلا و جواهر مگ مد لایف به سراغ مراحل مهم طراحی و ساخت جواهرات رفته‌ایم.

در واقع از طراحی اولیه گرفته تا مخراج کاری و نصب قطعات جواهر بر روی پایه اصلی، چندین گام مهم باید طی شود تا قطعه ای زیبا از جواهر برای علاقه مندان به آن ساخته شود.

ما سعی کرده ایم که به طور خلاصه این مراحل را در 11 مرحله طبقه بندی کنیم تا با دانستن آن بدانید که ساخت و طراحی طلا و به خصوص جواهر، از اهمیت بالایی برخوردار است و برای درست انجام دادن آن مراحل بالا به درستی باید طی شوند.

طراحی طلا و جواهر - مرحله به مرحله
اینستاگرام مگ مد لایف
تلگرام مگ مد لایف

طراحی اولیه بر روی کاغذ، مرحله نخست ساخت جواهر

قطعا اولین مرحله از ساخت هر قطعه طلا و جواهری به ایده پردازی و طراحی اولیه آن در ذهن و سپس پیاده کردن آن طرح بر روی کاغذ و یا هر ابزار نوشتاری برمی‌گردد. در این مرحله فرد طراح طرح کلی و به دور از جزئیات قطعه جواهر را بر روی کاغذ طراحی می‌کند تا در ادامه متوجه شود که آیا این طرح امکان ساخت و بازار فروش را دارد یا خیر.

طراحی اولیه بر روی کاغذ، مرحله نخست ساخت جواهر

مشخص کردن سنگ‌ها و متریال جواهر، گام دوم از ساخت جواهر

بعد از طراحی اولیه، نوبت به مشخص کردن متریالی که قرار است در ساخت قطعه جواهر استفاده شود می‌رسد. از طلا و نقره گرفته تا سنگ‌هایی همچون الماس، زمرد، یاقوت و… متریال‌هایی هستند که می‌توان بر روی طرح پیاده سازی کرد تا قطعه جواهری مطابق با هدف طراح ایجاد شود.

در این مرحله باید بررسی کرد که آیا امکان ساخت چنین طرحی با متریال در نظر گرفته شده منطقی و عقلانی است یا خیر و سپس اقدام به خریداری متریال مورد نظر صورت پذیرد.

مشخص کردن سنگ‌ها و متریال جواهر، گام دوم از ساخت جواهر
مراحل طراحی طلا و جواهر

طراحی نرم افزاری طلا و جواهر، گام سوم از ساخت جواهر

پس از اینکه طرح اولیه در ذهن و سپس بر روی کاغذ ایجاد شد به مرحله دقیق تری از طراحی می‌رسیم که لازم است طرحی که در ذهن طراح وجود دارد با استفاده از نرم افزارهای تخصصی طراحی طلا و جواهر با دقت بسیار بالا شکل بگیرد.

یکی از تفاوت های این مرحله با مرحله نخست آن است که در این گام جزئِات و سایزبندی هر قطعه نیز به درستی در نرم افزار پیاده سازی می‌شود و صرفا ایده کلی طرح نمایش داده نمی‌شود.

در این راه نرم افزارهای دو بعدی و سه بعدی پیشرفته ای وجود دارند که به کمک طراح طلا و جواهر می‌آیند تا طرح مفهومی خود را یک قدم به واقعیت نزدیک‌تر کنند.

طراحی نرم افزاری طلا و جواهر، گام سوم از ساخت جواهر

ساخت مدل اولیه جواهرات، گام چهارم از ساخت جواهر

بعد از مرحله طراحی نرم افزاری طلا و جواهر، مدل رزینی از طرح خروجی گرفته می‌شود. از این گام به بعد در واقع طرح مفهومی یک گام دیگر به واقعیت نزدیک‌تر می‌شود و یک خروجی فیزیکی از کار برای بررسی طرح ساخته می‌شود.

مدل رزینی برای طلا و جواهر

ولکانیزاسیون یا ساخت قالب پلاستیکی، گام پنجم در ساخت جواهر

ساخت قالب پلاستیکی که به ولکانیزاسیون نیز مشهور است نقش مهمی در روند تولید قطعات جواهرات ایفا می‌کند.

قالب پلاستیکی به ایجاد قطعات طراحی شده، کمک می‌کند و در این گام طرح در داخل آن تعبیه می‌شود. البته می‌توان به جای پلاستیک از سیلیکون یا فلزات دیگر نیز استفاده شود.

ساخت موم، مرحله ششم ساخت جواهر

قطعات موم از قالب پلاستیکی ساخته شده از پایه نقره است. فراِند پرداخت شامل قرار دادن قالب پلاستیکی بر روی دستگاه انژکتور موم و بعد تزریق آن به داخل حفره برای ایجاد مدل است.

دلیل این مرحله آن است که از مدل های مومی برای ریخته گری استفاده می‌شود.

ساخت موم، مرحله ششم ساخت جواهر

ریخته گری، مرحله هفتم در ساخت جواهرات

اگر در رشته‌های مهندسی تحصیل کرده باشید حتما با فرآیند ریخته گری آشنایی دارید. که در واقع در این مرحله حفره ای از طرحی که قرار است  فلزات به خود بگیرند در قالب و ماسه هایی ایجاد می‌شود و مواد مذاب فلزی درون آن حفره ها ریخته می‌شوند تا پس از جامد شدن، ماسه از فلز جدا شود و قطعه فلزی کار ساخته شود.

در تولید جواهرات نیز این فرآیند به صورتی مشابه و با اندکی تفاوت وجود دارد.

در این گام درخت موم در یک محفظه فولادی و بعد ریختن محلوط پودر شیمیایی است. بعد محفظه را در یک کوره برقی قرار می‌دهند تا گرم شود تا موم آن ذوب و حفره ای درخت مانند ایجاد شود.

در این مرحله جواهر به صورت ریخته گری شده نمایان می‌شود.

ریخته گری، مرحله هفتم در ساخت جواهرات

مخراج کاری، مرحله هشتم از ساخت جواهرات

پس از ایجاد بدنه اصلی جواهر، نوبت به سوار کردن و یا قرار دادن سنگ‌های جواهر بر روی پایه اصلی می‌رسد که به این مرحله در تولید طلا و جواهر، مخراج کاری می‌گویند.

چندین روش مخراج کاری برای سنگ‌های بزرگ و یا ریز وجود دارند که به طور خلاصه برای سنگ‌های ریز تر از روش قلم خور، چنگی، ریلی و کاسه‌ای و برای سنگ های بزرگتر از روش‌هایی مانند دیواره‌ای، چنگی و نبشی استفاده می‌کنند.

مخراج کاری، مرحله هشتم از ساخت جواهرات

پولیش کردن، مرحله نهم از ساخت جواهرات

پس از قراردادن قطعات جواهر بر روی پایه اصلی و ایجاد شدن جواهر، نوبت به جلا دادن و پولیش کردن جواهر می‌رسد تا با این روش درخشندگی جواهرات چندین برابر شود.. در این راه از ابزار مختلفی همچون برس یا فرچه، وکس کرکی و مواد شوینده استفاده می‌گردد.

پولیش کردن، مرحله نهم از ساخت جواهرات

آبکاری، گام دهم از ساخت جواهر

اگر جواراتی را داشته باشید و آن قطعه جواهر به مرور زمان تیره تر شده باشد حتما با اسم آبکاری کردن آشنایی دارید. در واقع در این مرحله جوارات در دستگاهی که شامل مایعاتی است قرار داده می‌شوند و پس از گذشت زمانی تیرگی حاصل از رسوبات و کثیفی‌ها از قطعات جواهر جدا شده و درخشندگی بالاتری را به ارمغان می‌آورد.

آبکاری، گام دهم از ساخت جواهر

کنترل کیفیت، مرحله آخر ساخت جواهرات

پس از ایجاد محصول نهایی طلا و جواهر، نوبت به ارزیابی کیفیت سوار شدن قطعات و مطمئن شدن از میزان محکم بودن آن می‌رسد. در این روش سعی می‌شود تا شناسایی کرد که جواهر نهایی برای استفاده روزمره کارایی و پایداری لازم را برخوردار باشد.

کنترل کیفیت، مرحله آخر ساخت جواهرات

جمع بندی

همان طور که ملاحظه کردید در پس تولید یک قطعه جواهر، مراحل متعدد زیادی نهفته است که هر کدام از اهمیت بالایی برخوردار هستند و برای ساخت طلا و جواهر زیبا و مرغوب بایستی هر مرحه با دقت فراوان مورد اجرا قرار گیرد.

در واقع هر قطعه جواهر داستانی از زمان تولد تا به تکامل رسیدن خود دارد که پس از طی این مراحل زیبایی شکوهمندی شکل می‌گرد و موجب درخشش و ارزشمندی آن قطعه جواهر می‌شود.

به قلم پوریا نجفی شیوا